06 október 2015

Interjú Lőrincz Józseffel, a HOG Rallykról és 10 éves alelnöki pályafutásáról

 

Az európai motoros szezon szeptember környékén a végét járja, de aki teheti, le nem maradna a Faaker See környéki European Bike Weekről. Az idén 18-ik alkalommal vetette bele chapterünk magát a carinthiai hegyek kanyargós útjaiba. Valahogy ez olyan megunhatatlan, és mindig új arcát mutató motoros program. A közel 100.000 látogató és végeláthatatlan sorokban dübörgő motorok, (a legtöbb persze Harley-Davidson) a vásárosok a portékáikkal, a butikok, a jobbnál-jobb koncertek és a pazar túraútvonalak minket, a Budapest Chapter tagjait is mágnesként vonzanak minden szeptemberben. Az alsóörsi fesztivál mellett ez a másik legjobban várt, talán legnagyobb számú chapter tagot vonzó, igazi csapatépítő happening. Aki magát Harley-snak vallja, ki nem hagyná, sokadszorra sem. Az meg már csak hab a tortán, hogy ilyenkor lehetőségünk van külföldi barátainkkal is mélyíteni a H.O.G.® feelinget egy pofa sör, vagy egy ízletes csülök - már bocsánat Csüli :) - mellett.

Így történt ez az idén is Csülivel, aki 10 éven keresztül chapterünk alelnökeként, vagy épp túravezetőként vitte a csapatot az Alpok felé. Igaz, egy ideje “csak” tagként szerepel a névsorban, de az épp aktuális vezetőséget mindig is segíti véleményével, jó tanácsaival, meglátásaival a háttérben. És az aktuális vezetőség mindig ki is kéri tanácsait, figyel rá.

 

Miért is? Erre keresem a választ.

 

A karizma nem jár csak úgy. Azt kiérdemeljük. Azért teszünk. Elkötelezetten, hosszú-hosszú ideig alázattal, egy jó ügyet szolgálva. Mire vagy a legbüszkébb, amit 10 éves alelnöki tevékenységed során tettél, elértél?

Nem tudok egy dolgot kiragadni. Talán összességében arra, hogy Magyarország legnagyobb motoros közösségének életét alakíthattam, aztán arra is, hogy balesetmentesen vezettem számtalan túrát a bal első pozícióból, és felejthetetlen az alsóörsi emléktúrák vezetésére is, ahol Harley-k százai élére állhattam. De ki nem hagynám a sorból azt sem, hogy évekig én voltam a Harley-Mikulás, és bizony még a chapter-gyerekek sem ismertek fel! Mikulásként sok-sok kicsinek okozhattam örömet, akár a kórházakban, óvodákban, iskolákban, vagy tavaly, amikor a Class FM-mel 1 tonna szaloncukrot osztottunk szét.

inline_lc6231733e423acd60e54a10798f1b39_

Amikor 1999-ben csatlakoztam a Budapest Chapterhez, gondolni sem mertem arra, hogy alelnökké fognak választani, sőt, 3-szor elnökjelölt is voltam, de nem vállaltam el. Az elején nem volt egyszerű a beilleszkedés, hiszen sok „nehéz fiú”, macsó között kihívás volt észrevetetni magamat. 2002-ben Dobai Attila jelölt az alelnöki posztra. A primus inter pares elv alapján azt mondta, hogy ennyi „jó fej” összetartására a szervezőkészségem, a jó problémamegoldó- és helyzetfelismerő készségem, és a lelkesedésem miatt alkalmasnak-érdemesnek tart erre a tisztségre. A sok „jó fej” pedig megválasztott. Ma is büszkeséggel tölt el.

inline_f3c1e32f7219c2cbc9651d1b851e812b_

Nem mindig hálás feladat közösséget vezetni, sokszor voltál a célkeresztben. Mégis, miért csináltad? Mi motivált?

Társadalmi feladatok végzésénél a jó az természetes, a rosszat elporolják az emberen. Nekem volt mindkettőből részem. A Budapest Chapter alelnökének lenni egyfajta erkölcsi elismerés, társadalmilag is elismert státuszszimbólum. Kimondva, kimondatlanul.
Másrészt, mióta Harley tulajdonos – HOG tag vagyok, megváltozott a szemléletem. Olyan közegbe kerülhettem bele, ahová alelnöki tisztség nélkül nem, olyan híres embereket ismerhettem meg, és olyan társasági eseményeken vehettem részt, ahol e nélkül a pozíció nélkül szintén nem lett volna részem. Például a 10. Harley – Fesztiválon, Alsóörsön én vihettem a Harley-hintón Jean és Susy Davidsont a szombati felvonuláson! Az is felejthetetlen élmény marad, a szeretet és a megbecsülés egyik jele, ahogyan az 50. születésnapomon a chapterünk közössége felköszöntött. Ilyen, és ehhez hasonló pillanatokért érdemes csinálni.

inline_kb60192b3e70c87f700e9eb4fa5dc159_

Végül, de nem utolsó sorban a jó bulik, a társasági élet szervezése és az adott élmény, amit soha senki nem vehet el tőlem motivált a 10 év alatt. Ma sem esik nehezemre spontán bulit szervezni, jókedvre deríteni a csapatot, a hajtóereje lenni az őrületnek. Ezt most legutóbb a Faakeer See –i Biker Week osztrák, német, olasz motorosai is megtapasztalhatták. De kérdezd csak a többieket a több éves hagyományteremtő alsóörsi lecsó party-ról, ahol előfordult, hogy 40-50 főnek is készítettem vacsorát, majd a tisztára mártogatott serpenyő után jól megszakértettük a „csípőjét meg a járását” is.

Tudsz-e chapter-korszakokról beszélni a tagság összetételét, a vezetési stílust, vagy egyéb szempontokat illetően?

Számomra az 1999-2010 közötti tíz év a legmeghatározóbb, hiszen Dobai Attila elnöksége alatt a legnagyobb létszámban ekkor motoroztunk együtt. Annak a 250.000 km-nek a nagy részét ebben az időszakban tettem meg, 4 földrész, 26 országába eljutva a Budapest Chapter szervezésében.

inline_bcfec9c51e78b5633b3b6caab56614a4_

Bármerre is jártunk-keltünk, akár saját motoron, akár bérelt Harley-kon, a jó társaság és az új kultúrák iránti kíváncsiság mindig vonzó marad. Itt muszáj megemlítenem, hogy amikor a túrákról közeledem hazafelé a Harley-mon, a két labrador szerelmem Harley (mi más is lehetne a neve) és Marcipán már messziről örülnek nekem.

Egy másik jelentős korszak a chapter életében a generációváltással vette kezdetét. Bihacker Ákos nevéhez köthető, aki egy demokratikus, sokkal nyitottabb, befogadóbb vezetési stílust, szellemiséget képviselt. A kilométerek falása, a jó társasági élet, a Harley-family-hez tartozás élménye ebben a korszakban is vonzó volt a bekerülni vágyók számára, minket pedig eggyé kovácsolt. Ezt az elnökséget, csakúgy, mint a jelenlegit, tanácsadóként, mentorálom a háttérben. A mai napig jól esik, és megtiszteltetésnek veszem, ha csöng a telefonom, és segíthetek.

inline_l5766e62bcc038f1af08779267e7e84e_

Hogy egy kicsit borúsabb dologról is beszéljek, rosszul élem meg, hogy eltűntek a régiek. Sok oka van. Van, aki letette motorját, akad, aki nagyszülő lett, akad, akit sikeres üzleti ügyei szólítanak el, sőt, akit a válság vitt el tőlünk, és legnagyobb szívfájdalmamra voltam már nem egyszer HOG társam temetésén is. Hiányoznak.

Van-e bármilyen üzeneted azoknak a Harley-tulajdonosoknak, akik jelenleg még egyedül vagy baráti társaságban túráznak, hogy miért érdemes kipróbálni a Budapest Chapter közösségi életét?

Oly sok dolgot fel tudnék itt sorolni! Ahány motoros, annyi élet, annyi hobbi, úgyhogy jó színes kis világ vagyunk mi. Ezzel csak arra szeretnék rávilágítani, hogy a motoros szezonon kívül mi télen-nyáron összejárunk ki-ki vérmérséklete, szabadideje, érdeklődési köre alapján aktivizálódik. Kéthetente klubesteken vacsorázunk együtt, farsangolunk, a decemberi disznóvágást és karácsonyi partyt ki nem hagynánk, koncertekre, színházi előadásokra járunk együtt, és volt olyan is, hogy kapitányként saját kis hajómon hajóztattam meg a népeket a Dunán.

inline_sffd0db7e470039b6364a58018ec03ae_

Egyáltalán, milyen típusú motorosokra-egyéniségekre gondolsz, akik kopogtathatnak chapter-tagsági felvételért?

Motorozni tudó és szerető, partiarcokra, társaságot szerető jó fejekre, akik szeretnének a Harley-family tagja lenni!
Mert ha egyszer megérzed, milyen egy kib……tt nagy feeling, többé nem tudsz szabadulni!

inline_nbf46ae17fb892347b43e3e6cde0fa59_

Köszönöm a beszélgetést (is) Csüli. A csapat nevében is. A jegeskávé ugyan elfogyott, de Csüli szeme végig ragyogott az emlékeket idézve, és a jobbnál- jobb sztorikból kifogyhatatlanul, nem kis fejtörést okoz az sem, hogy a több ezernyi fotógyűjteményéből mik kerüljenek ide. Ha az olvasottak megérintettek, és részese szeretnél lenni ennek az őrületnek, jelentkezz: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tóth Zsuzsanna ( Budapest Chapter, Past Officer)

inline_u85ee39a0384c85c2cb3d0ea35337276_

Vissza az előző oldalra

<<  November 2022  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

ORF

HDB

Four Rivers Chapter